Gefermenteerd drinken en eten weer populair – en dit is waarom

Yoghurt, een glas wijn, zilveruitjes… Iedere keer wanneer we deze drie dingen nuttige, krijgen we de lactobacillus, oenoccocus en micrococcaceae binnen. Dit zijn fermentatiebacteriën die suiker en zetmeel omzetten in melkzuur. Wetenschappers die het fermentatieproces bestuderen hebben onlangs verschillende gezondheidsvoordelen ontdekt. Zo wordt aangenomen dat gefermenteerd voedsel ons stofwisselingssysteem in evenwicht kan houden. En het risico op chronische ziekten kan verminderen. Alleen al het vitamine C-gehalte in gefermenteerde kool – beter bekend als zuurkool – kan tot wel 30 keer stijgen. Laat vitamine C nu een belangrijk antioxidant zijn dat nodig is voor de vorming van bindweefsel, het opnemen van ijzer en het in balans houden van je immuunsysteem.

Gefermenteerd voedsel in de keuken

Koks en barmannen hebben een andere reden om te kiezen voor gefermenteerd eten en drinken. Met fermentatie kan een ingrediënt een geheel nieuwe dimensie krijgen. Zo kan het de textuur, smaak en geur in zijn geheel transformeren. De zuurgraad van het ingrediënt kan totaal veranderen. Neem bijvoorbeeld een gefermenteerde aardbei. Deze krijgt meer een umami-smaak. Naast zoet, zuur, zout en bitter bestaat er namelijk ook ‘umami’. Dit is een bijzondere smaak. Umami komt uit het Japans en staat voor ‘heerlijkheid’ of ‘hartig’. De gefermenteerde aarbei geeft een heel andere smaak aan bijvoorbeeld cocktails. Niet voor niets passen steeds meer barmannen en chefkoks juist gefermenteerde groenten en fruit toe in hun gerechten en dranken. En zijn voor een aantal chef-koks en voedsingsspecialisten gefermenteerde producten een bron van inspiratie om kookboeken over te schrijven.

Fermentatie in de strijd tegen afval

Fermentatie is bovendien dé manier om seizoensgebonden eten en drinken te conserveren. Maar het helpt ook afval te verminderen. Dat zit zo: zelfs bepaalde schillen kunnen dankzij fermentatie worden omgezet in iets eetbaars. Neem bijvoorbeeld bepaalde granen, knoldelderijschil of granen die geïnoculeerd zijn met een schimmel die fermentatie bevordert. Hiervan kan bijvoorbeeld een heerlijke saus gemaakt worden.

Voor je nu zelf gaat experimenteren met fermenteren, ontdek wat je ervoor nodig hebt.

Tags

Comments are closed