Nieuw onderzoek toont aan: groenten en fruit goed voor microbioom
Een gevarieerd dieet van fruit en groenten is belangrijk voor een gezond microbioom, blijkt uit onderzoek. Wetenschappers van de Universiteit van Graz ontdekten dat het eten van fruit en groenten bijdraagt aan de diversiteit van bacteriën in het menselijk spijsverteringssysteem. Het onderzoek laat zien dat het eten van meer groenten en fruit een positieve invloed heeft op ons immuunsysteem. Het eten van gefermenteerde groenten draagt in het bijzonder bij aan een gezond mircobioom.
Wat is het microbioom?
De afgelopen jaren is er steeds meer aandacht voor onze darmflora. De term ‘microbioom’ wordt veelvuldig gebruikt. Maar wat is het precies? En waar vind je het microbioom? Miljarden bacteriën, virussen, schimmels en gisten in onze darmen vormen samen het microbioom. Om precies te zijn bevindt het grootste gedeelte van het microbioom zich in onze dikke darm. Hoe meer bacteriën hier leven, hoe gezonder het microbioom is. Het microbioom wordt grotendeels voor ons 3e levensjaar gevormd. Daarom is het belangrijk dat kinderen al op jonge leeftijd groenten fruit leren eten, zeggen de onderzoekers.
Wat doet het microbioom?
Het microbioom vervult allerlei vitale functies in ons lichaam. Het beschermt, activeert én ondersteunt. Zo helpt het bij de vertering en het opnemen van voedingsstoffen uit ons voedsel. Dankzij het microbioom kunnen complexe koolhydraten en vezels die anders moeilijk te verteren zijn, afbreken. Het microbioom speelt daarnaast een rol bij ziekmakende indringers, zoals virussen. Het zorgt ervoor dat ons immuunsysteem goed zijn werk kan doen.
Wat is een gezond microbioom?
Een gezond microbioom is een evenwichtig microbioom. De micro-organismen zijn simpelweg in balans. De nuttige bacteriën dragen bij aan een gezonde darmflora. Een gebrek aan diversiteit of een teveel schadelijke bacteriën kunnen leiden tot een ongezond microbioom. Een gezonde darmflora ondersteunt niet alleen een goede spijsvertering en immuunfunctie, ook heeft deze invloed op onze algehele gezondheid en welzijn. Vezels en andere nutriënten in groenten en fruit voeden het microbioom.
Invloed gefermenteerd voedsel op microbioom
Een voorbeeld van bacteriën met een positieve invloed op onze darmen zijn lactobacillen. Tijdens het fermenteren van groenten of fruit breken deze probiotische bacteriën suikers in groenten af en produceren ze melkzuur. Tegelijkertijd blijven de vezels in de gefermenteerde groenten en het fruit behouden. De probiotica die ontstaan tijdens fermentatie, maar ook de vezels zijn gunstig voor de darmgezondheid en dus ook ons microbioom. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat fermentatie zowel op korte als lange termijn een positief effect heeft op het microbioom. Onderzoekers in Ierland concludeerden zelfs dat gefermenteerd voedsel een belangrijk onderdeel van ons dieet moet zijn.
Hoe herstel je je microbioom?
Lange tijd was het onbekend hoe je het microbioom kon herstellen. Daar hebben de wetenschappers in Oostenrijk en Ierland nu verandering in gebracht. Maar welke voeding is goed voor je microbioom? Om precies te zijn kun je het volgende doen voor het herstel van je microbioom:
- Eet een gevarieerd vezelrijk dieet met veel groenten en fruit. Om precies te zijn wordt het eten van koolsoorten aanbevolen, zoals boerenkool, palmkool en spitskool. Nagenoeg alle koolsoorten kunnen bovendien worden gefermenteerd. Denk aan zuurkool of kimchi.
- Maak van gefermenteerd voedsel een vast onderdeel van je dieet. Dit betekent niet alleen het eten van gefermenteerde groenten, maar ook bijvoorbeeld yoghurt en kefir.
- Eet groenten en fruit vrij van pesticiden en andere chemische stoffen.
- Vermijd overmatig gebruik van suiker en bewerkte voedingsmiddelen, die schadelijke bacteriën kunnen bevorderen.
- Beperk het gebruik van antibiotica die zowel schadelijke als goede bacteriën kunnen doden.
Wat merk je als je darmflora niet goed is?
Diarree, een opgeblazen gevoel, verstopping… Een ongezonde darmflora kan leiden tot allerlei klachten en gezondheidsproblemen. Een verstoord microbioom kan allergieën, huidproblemen, stemmingsstoornissen en gewichtstoename in de hand spelen. Bovendien kan een ongezond microbioom je afweersysteem in de war schoppen, met bijvoorbeeld ontstekingen tot gevolg. Gelukkig kan het nuttigen van groenten en fruit een positieve impuls geven aan je microbioom. Maak je je zorgen over de gezondheid van je darmen? Of wil je meer weten over gezonde voeding? Raadpleeg dan je huisarts of een diëtist.