Fermenteren leren: handige boeken

Fermenteren is hot! Steeds meer professionele koks en kookliefhebbers ontdekken deze eeuwenoude manier van conserveren. Én methode om voedsel en dranken van een rijke smaak te voorzien. De afgelopen jaren zijn er ook de nodige boeken over fermenteren op de markt gekomen. Maar wat is een goed boek over fermenteren? Wij hebben de 10 meeste interessante boeken met als onderwerp fermenteren van 2024 voor je op een rij gezet.

Fermentatie: onze boeken top 10

1. Over rot 2.0, Meneer Wateetons en Valentijn Dirks
Dit boek vertelt je meer over de geschiedenis van voedselbereiding. En in het bijzonder meer over fermenteren. Naast leuke weetjes, wordt het fermenteren van groenten, vis, vlees, bonen, granen en zuivel stap voor stap uitgelegd. En lees je meer over fermentatietechnieken.

2. Verrot lekker, Christian Weij
Fermenteren neemt in populariteit toe. Niet voor niets gaan topchefs als Jonnie Boer met fermentatie. In dit boek wordt uitleg gegeven over het fermentatieproces. Daarnaast vind je er methoden om zelf te starten met fermenteren.

3. Lekker en gezond fermenteren, Cathrin Brandes
In dit boek worden alle basistechnieken in handige stappen uiteengezet. Je leest meer over bijvoorbeeld gefermenteerde groenten, melkproducten, fruit. En maakt de lekkerste gerechten met de in het boek aangeboden recepten.

4. Inmaken & fermenteren, Petra Casparek
Inmaken en fermenteren is een boek dat je vertelt hoe je langer kunt. genieten van groenten, fruit en meer. Ook geeft het je inzichten over hoe te experimenteren met bijvoorbeeld het fermenteren van inheemse groenten.

5. Verrot gezond, Christian Weij
In het kookboek ‘Verrot gezond’ biedt Christian Weij jou diverse recepten voor gefermenteerde producten. Ook vind je in het boek een heldere uitleg over hoe bacteriën in ons lichaam werken. Lees meer over gefermenteerde groente, kruiden, fruit, zaden, peulvruchten, granen, zuivel, vlees en vis.

6. Noma’s handboek voor fermenteren, René Redzepi
René Redzepi is de chefkok van het Deense sterrenrestaurant Noma. Redzepi staat bekend als een van de invloedrijkste koks wereldwijd. In dit boek met meer dan 450 pagina’s neemt hij je mee in de wereld van fermentatie.

7. Fermenting, Adam Elabd
Fermenteren is een compleet handboek. Er worden tal van fermenteermogelijkheden besproken. Ook recepten om met je zelfgemaakte gefermenteerde groenten een gerecht te maken, vind je in dit boek.

8. Fermenteren, Fern green
Of het nu gaat om kombucha of kefir tot maken en zuurdesem. Laat je in dit boek over fermenteren verrassen door zo’n 63 recepten voor een blije buik. Er wordt uitleg gegeven over het fermenteren van zuurkool, kimchi en meer.

9. Kefir & Kombucha, Sebastian Landaeus Nina Lausecker
In dit boek wordt meer verteld over gefermenteerde dranken als kefir, kombucha en gingerale. Ook kun je meer lezen over appelcider, jun, mede, lassi en amazaké. In totaal vind je in dit boek meer dan 40 recepten zodat jij met fermentatie aan de slag kunt.

10. Kimchi, Ae Jin Huys
Kimchi is een traditioneel Koreaans gerecht. Het zijn gefermenteerde groenten met een heerlijke friszure smaak. In dit boek worden de basics van kimchi en het fermenteren van groenten uitgelegd. Maar ook wat het effect van kimchi is op het menselijk lichaam.

Wat is het beste boek over fermenteren?

Het best beoordeelde boek in 2024 over fermentatie is Verrot lekker van Christian Weij. Volgens lezers vind je in het boek informatie hoe je van alles kunt fermenteren: groente, fruit, kruiden, zuivel, granen, noten. Maar ook vis, vlees en eieren. Een 5-sterrenbeoordeling krijgt ook het Engelstalige boek The Art of Fermentation, van schrijver en voedselactivist Sandor Ellix Katz. Ook dit boek mag niet in de boekenkast van de echte fermenteerder ontbreken.

Ga naar alle boeken over fermenteren >>

VERDER LEZEN?

Fermenteren leren: handige boeken Fermenteren is hot! Steeds meer professionele […]
‘Yoghurt, kimchi en zuurkool verbeteren mentaal welzijn’ Dat gefermenteerde voeding […]
Surströmming: de intense smaak van gefermenteerde vis Surströmming. Voor de […]