Groentemes kopen: hierop letten

Hakken, snijden, snipperen… Bij het snijden van groenten mag het juiste gereedschap niet ontbreken. Een heus groentemes bijvoorbeeld. Hiermee til jij je gerechten én snijvaardigheden naar een hoger plan.

Welk mes om groenten te snijden

Precisie is van grote betekenis in de keuken. Of het nu gaat om hakken of snijden, groentes snijden wordt makkelijker met het juiste mes. Maar wat is een groentemes? Een groentemes is een keukenmes dat speciaal is ontworpen voor – en de naam zegt het eigenlijk al – het snijden, schillen en bewerken van groenten. Het mes heeft vaak een kort, recht lemmet dat zorgt dat je nauwkeurig en gecontroleerd kunt snijden of hakken. Het handvat ligt lekker in de hand, waardoor je jouw snijtechnieken optimaliseert.

Wat is een goed groentemes?

De juiste snijtechnieken én een goed groentemes maken het verschil. Snijd je regelmatig groenten? Investeer dan in een kwalitatief hoogwaardig koksmes voor het bewerken van groenten. Welk groentemes is het beste? Dat heeft alles te maken met persoonlijke voorkeur. Maar we zijn ervan overtuigd dat de messen van de merken Zwilling, Diamant Sabatier, Wusthof, Robert Herder en Global de paradepaardjes in de keuken zijn.

Kenmerken van een koksmes voor groenten

Een vlijmscherp lemmet, een comfortabel handvat en wendbaarheid van het mes maken het snijden van groenten makkelijker. Zo kun jij de voorbereidingstijd van een gerecht verkorten. Roestvrijstalen messen met een hoog koolstofgehalte behoren tot de beste keuzes. Vaak zijn deze opgebouwd uit meerdere lagen, waardoor ze extra sterk zijn. Deze messen zijn niet alleen sterk en scherp, ook zijn ze corrosiebestendig. Dit houdt in dat ze niet snel roesten. Het handvat van een koksmes voor groenten snijden moet ergonomisch zijn. Zo kun je vermoeidheid tijdens het snijden tot een minimum beperken. En ligt het mes lekker in de hand.

Gekarteld of glad groentemes

Van uien, wortels, champignons en aardappels tot kool, radijsjes en paprika’s. Gebruik het groentemes voor het snijden van zowel kleine als grotere groenten. Er zijn koksmessen te koop met een gladde en een gekartelde snede. Dat laatste is handig als je bijvoorbeeld harde groenten wilt snijden, zoals bieten. De karteltjes zorgen voor langdurige scherpte en een betere grip op de groente tijdens het snijden. Een gladde snede is voor alle andere groenten geschikt.

Wat is een nakirimes?

Japanse koksmessen staan hoog aangeschreven. Maar welk Japans koksmes is geschikt voor het snijden van groenten? Dat is het nakirimes. Dit traditionele Japanse juweeltje is speciaal ontworpen voor het snijden van groenten. Het mes heeft een ietwat rechthoekig lemmet met een dunne snijkant. Hierdoor is het mes ideaal voor snijtechnieken waarbij nauwkeurigheid nodig is. Julienne- of brunoise-snijden wordt met het nakirimes dan ook stukken makkelijker. Nakirimessen zijn meestal dubbelzijdig geslepen.

Wat is een santokumes?

Veelzijdig en nauwkeurig. Zo kun je het Japanse santokumes het beste omschrijven. Maar wat doe je met een santokumes? Dit keukenmes wordt vaak gebruikt voor het snijden van groenten. Het heeft een breder, gekromd lemmet dan het nakirimes. Daardoor kun je het mes gebruiken voor zowel het snijden van groenten, vlees en vis. Santokumessen zijn harder, scherper én dunner dan normale koksmessen. Hierdoor blijven de messen lang scherp. Als je er zuinig op bent gaan ze zelfs een leven lang mee.

Wat zijn de beste Japanse messen?

De Japanse koksmessen van Shinrai, Satake, Kirosaku, Fujiwara Kanefusa zijn vlijmscherp, nauwkeurig en robuust. Hierdoor zijn de messen perfect voor zowel de hobbykok als de professionele chefkok.

Onze top 10 messen voor groente snijden:

1.

Zwilling Miyabi Nakiri Slijtvast, roestbestendig en scherp. Dit groentemes is een absolute topper onder de koksmessen. Voorzien van een elegant design. En gemaakt van de meest hoogwaardige grondstoffen. Maar de prijs is hier dan ook naar.

2.

Fangzuo Dit is een betaalbaar groentemes dat handgemaakt is. Kenmerkend zijn het stijlvolle uiterlijk en de handvat van ebben- en olijfhout. Eenvoudig, maar doet wat het moet doen.

3.

Global G7 Robuust en stijlvol. Zo kunnen we dit koksmes voor groenten het beste omschrijven. Het fraaie zilverkleurige design springt in het oog. Door de eenzijdige slijping is het mes alleen geschikt als je rechtshandig bent.

4.

WaldMann F4 Het heft is misschien wel het meest in het oog springende detail van dit groentemes. Het hout heeft een met de hand ingelegde zilveren draad. Het lemmet is vlijmscherp en goed uitgebalanceerd. Dit maakt het mes wendbaar en gebruiksvriendelijk.

5.

Chroma FA Porsche Geslepen door een meesterslijper. Dit groentemes is van hoogwaardig Japans staal. Het mag niet in de vaatwasser, net als de meeste koksmessen. Maar door het strakke ontwerp is het extra makkelijk schoon te maken.

6.

ZWILLING Pro Nakiri mes Een groentemes uit de goedkopere klasse van Zwilling, maar daardoor niet minder goed. Corrosiebestendig en uitermate duurzaam. Geschikt voor het snijden en hakken van groenten en kruiden.

7.

Ramon Brugman by MOA Een mooi en duurzaam mes dat geleverd wordt met een beschermhoesje. Van onze tv-kok Ramon Brugman. Het druppelvormige handvat ligt perfect in de hand. Mooi afgewerkt met fraaie details.

8.

Diamant Sabatier Integra Santokumes Een stijlvolle alleskunner waarmee je nauwkeurig door zowel vlees als groenten en vis snijdt. Het mes is robuust, maar ook elegant. Bovendien is het koksmes zeer betaalbaar. De kuiltjes in het mes zorgen ervoor dat voedsel niet blijft kleven.

9.

MIYABI 5000MCD SANTOKU Een absoluut meesterwerk onder de veelzijdige koksmessen. Het lemmet bestaat uit meerdere lagen staal dat een lange levensduur garandeert. Bovendien is het heft gemaakt hoogwaardig berkenhout. Het elegante design maakt het geheel af.

10.

Felix Zepter Koksmes Opgebouwd uit maar liefst 66 lagen staal. En gemaakt van materialen van topkwaliteit. Het mes is bovendien ergonomisch vormgegeven. Een mes zonder poespas.

VERDER LEZEN?

‘Yoghurt, kimchi en zuurkool verbeteren mentaal welzijn’ Dat gefermenteerde voeding […]
Surströmming: de intense smaak van gefermenteerde vis Surströmming. Voor de […]
Groentemes kopen: hierop letten Hakken, snijden, snipperen… Bij het snijden […]