Bier brouwen en bottelen:
stap voor stap 

Zelf gerstenat maken

Ruim 8.000 jaar geleden startten de eerste mensen met het zelf brouwen van bier. Niet voor niets is het een van de oudste alcoholische dranken. Het vergisten van suikers is de basis in het bierbrouwproces. Hierbij worden suikers omgezet in koolzuur en alcohol. Graan bevat bijna geen suikers, daarom wordt het gerst in een van de eerste fases bij het zelf brouwen van bier tot het suikerrijke wort verwerkt wordt. De stappen die hiervoor worden genomen heten mouten en maischen.


Benodigdheden thuis bier brouwen:

Bierbrouwpakket
Keukenthermometer
2 grote pannen
Roerstaaf of lepel
Zeef
Wasbak met ijs
Reinigingsmiddel
SG-meter
Gistemmer met waterslot
Lege, schone bierflesjes
Reinigingsmiddel
Weegschaal

Hoe moet je bier brouwen?

In de Middeleeuwen dronken mensen veel bier. Of je nu kind was of volwassen, iedereen dronk met gemak jaarlijks zo’n 300 liter bier. Dat bier gevatte overigens maar weinig alcohol en was hoogstwaarschijnlijk een beetje zuur. Maar wie brouwde al dat bier? Dat deden hoofdzakelijk vrouwen, als een huishoudelijke bezigheid. Nonnen en monniken konden er ook wat van. Maar hoe brouw je nu bier? Dit begint met het selecteren van hoogwaardige ingrediënten: water, mout, gist en hop. Het brouwproces omvat 4 hoofdfasen: mouten, maischen, koken en fermenteren.

1. Mouten is een proces waarbij gerst of andere granen worden geweekt, gekiemd en gedroogd. Zo ontstaan enzymen die zetmeel in suikers omzetten. Hierna wordt gemoute graan gemalen tot een fijn poeder: mout.

2. Maischen is de volgende stap. Het gemoute graan mengen we met warm water om de enzymen te activeren en suikers vrij te maken. Zo extraheren we een zoete vloeistof: wort.

3. Het koken van wort gebeurt na het maischen. Hierbij voegen we hop toe om smaak en aroma aan het bier te geven. De wort wordt gezuiverd en gesteriliseerd.

4. De laatste stap is de fermentatie. Gist wordt aan de afgekoelde wort toegevoegd. De gist neemt de de suikers op en produceert alcohol en koolstofdioxide. Nu is het wachten totdat het bier klaar is om te worden gebotteld en gedronken.


Hoe moeilijk is bier brouwen?

Bier brouwen lijkt misschien een ingewikkeld klusje. Maar bedenk je dat mensen in de middeleeuwen het gewoon thuis deden. Het enige dat nodig is, is aandacht voor hygiëne, detail en precisie. Hoe begin je met bier brouwen? Met simpele bierrecepten en kleine batches. Als je meer ervaring opdoet, kun je wat ingewikkelde bieren brouwen.

Hoe lang duurt bier brouwen?

Als je besluit om bier te brouwen moet je wel wat geduld hebben. De duur van het fermentatieproces hangt af van de complexiteit van het gewenste recept. Meestal duurt het brouwproces zo’n 2 tot 4 weken. Stouts of lagers nemen over het algemeen 6 maanden of langer in beslag. Maar onthoud: het hebben van geduld is noodzakelijk om je bier te laten ontwikkelen tot de gewenste smaak.