Zelfgemaakte azijn in enkele stappen
Thuis azijn maken is makkelijk. Én stukken lekkerder dan in de winkel gekochte azijn. Er zit immers liefde in waarmee je de azijn gemaakt hebt. Met onderstaand stappenplan leer je hoe je zelf azijn maakt. Maar ook welke benodigdheden je nodig hebt om azijn te maken.

Historie azijn
Azijn wordt al duizenden jaren gemaakt. Het eerste bewijs van azijn dateert uit 3000 jaar voor Christus. Toen werd in het oude Egypte azijn gemaakt van dadels, bier en vijgen. Deze azijn werd gemaakt voor zowel culinaire als medicinale doeleinden. Tegenwoordig is in nagenoeg elke voorraadkast wel azijn te vinden. De heerlijke smaak van zelfgemaakte azijn evenaart supermarktazijn echter niet. Azijn zelf maken is daarnaast ook nog eens supersimpel!
Wat is azijn?
Azijn ontstaat door fermentatie van alcohol door bacteriën. Azijnzuur geeft azijn de typische pittige smaak én geur. De zuren zijn ook heel geschikt voor reiniging. Wil je azijn maken? Dan kun je bijna elke alcohol voor fermentatie gebruiken. Je kunt ook ethanol gebruiken uit bronnen als appelcider, wijn, gefermenteerd suikerriet, groentesap, honing en water, whisky en water, rijstwijn en bier. Azijn kan langzaam uit vruchtensap of gefermenteerd sap worden geproducteerd. Ook kun je azijn snel maken door een ‘startcultuur’ toe te voegen aan een alcoholische vloeistof.
Tips: zelf azijn maken
Het proces van azijn maken gaat sneller als je startcultuur aan de beginvloeistof (appelcider, vruchtensap, et cetera) toevoegt.
Gebruik een fles met een kraan aan de onderzijde, zodat je tijdens het proeven de startcultuur die aan de bovenkant drijft niet hoeft te verstoren.
Ongepasteuriseerde (verse) azijn kun je in de koelkast bewaren in vooraf gesteriliseerde, afgesloten flessen. De houdbaarheid is ongeveer enkele maanden.
Voeg ook eens kruiden toe aan je azijn, zoals dille, basilicum, dragon of bieslook aan je eindproduct. Laat de kruiden enkele weken intrekken voordat je de kruidenazijn consumeert.
Benodigdheden zelfgemaakte azijn
Kaasdoek
Fles óf:
Grote
fles met onderaan een kraantje
Grote pan
Bewaarflesjes
Koffiefilters
Kruiden
Beginvloeistof naar keuze
Stappenplan azijn maken
1.Start je zonder startcultuur? Gebruik dan vocht met een laag alcoholgehalte. Denk aan appelcider, wijn, gefermenteerd vruchtensap of oud bier. Ook is het belangrijk dat het vocht géén toegevoegde suikers bevat.
2. Giet de vloeistof in een glazen pot of fles. Let op: gebruik daarbij donker glas. Het fermentatieproces moet in het donker plaatsvinden. Ook kun je de vloeistof op een donkere plaats bewaren. Het voordeel van glas is dat je het
fermentatieproces kunt controleren.
2. Om azijn te fermenteren is lucht belangrijk. Om echter hygiënisch te werken moet je de opening van je pot of fles met enkele lagen kaasdoek bedekken. Zo voorkom je dat insecten, stof of ander vuil in de vloeistof terecht komen.
Maak de kaasdoek vast met een elastiek of stukje touw.
3. Bewaar de fles of pot met de vloeistof op kamertemperatuur.
4. Het maken van azijn heeft tijd nodig. Het hele proces hangt af van de samenstelling en de tijd die nodig is om alcohol om te zetten in azijnzuur. Het hele proces heeft zo’n drie weken tot zes maanden nodig.
5. Gedurende de eerste fase van het fermentatieproces, vertroebelen bacteriën de vloeistof vertroebelen. Uiteindelijk komt er op de vloeistof een geleiachtige laag. Dit is de zogenoemde: startcultuur. Roer of schudt dit materiaal
niet. De bacteriën hebben lucht nodig om te overleven.
6. Na 3 tot 4 weken kun je een kleine hoeveelheid testen. Ruik allereerst aan de afgedekte fles. Heeft het de typische azijnlucht? Dan kun je de kaasdoek eraf halen en een klein beetje proeven.
7. Doorstaat de zelfgemaakte azijn de smaaktest, dan kun je de vloeistof filteren en bottelen. Filter de azijn door de vloeistof door een koffiefilter te laten stromen. Vang het slijmerige goedje op. Met deze startcultuur kun je
sneller nieuw azijn maken.
8. Wanneer de azijn nog niet op smaak is, vervang dan de kaasdoek en laat het goedje langer staan. Controleer de vloeistof wekelijks of maandelijks.
9. Verhit de zelfgemaakte azijn die je door het filter hebt laten stromen. Zelfgemaakte azijn kan namelijk een beetje restalcohol bevatten. Daarnaast dood je door verhitting mogelijke schadelijke bacteriën.
10. Gepasteuriseerde azijn verhit je tot 77 graden Celsius voor 10 minuten. Zelfgemaakte gepasteuriseerde wijn kun je enkele maanden op kamertemperatuur bewaren.