In mijn groentetuin had ik afgelopen jaar maar liefst 6 peperplanten staan. En dat betekent dag in, dag uit rode pepers oogsten. De helft van de chilipepers heb ik weggegeven. Met de andere helft heb ik zelf leuke dingen gedaan. Zo heb ik rode pepers ingevroren, gedroogd in een voedseldroger én gefermenteerd.

Wat zijn rode pepers?
Spaanse pepers of rode pepers zijn chilipepers die tot de nachtschadefamilie behoren. Ik merk er zelf vrij weinig van, maar die rode pepers zouden goed zijn tegen stress. De capsaïcine in de pepers veroorzaken de welbekende prikkel- of zelfs pijnsensatie in je mond. Hierbij komt het gelukshormoon endorfine vrij. En dat hormoon zorgt voor een vrolijk humeur. Het is meteen de reden waarom sommige mensen niet genoeg kunnen krijgen van de pittige vruchten.
Wat kun je met rode pepers doen?
De mogelijkheden om rode pepers of chilipepers te verwerken zijn eindeloos. Ze zijn heerlijk op je pizza, in soepen, in sauzen en meer. Met rode pepers geef je namelijk je gerecht een pittige twist. Nu heb ik zelf rode pepers gedroogd en gemalen, zodat ik het hele jaar door ervan kan genieten. Ook kun je er lekkere sambal van maken en de pepers fermenteren.
Zijn rode pepers gezond?
Het stofje capsaïcine in rode pepertjes beïnvloedt niet alleen de smaak, ook heeft het interessante gezondheidsvoordelen. Zo verbetert het de stofwisseling, vermindert het je eetlust, kan het mogelijk ontstekingen verminderen en dus ook pijn verlichten. Niet voor niets wordt capsaïcine soms verwerkt in pijnstillende crèmes en zalven. Toch zijn er ook mensen die juist allergisch zijn voor capsaïcine met diarree, pijnlijke slijmvliezen en zwellingen als gevolg.
Rode pepers fermenteren in 6 stappen
Fermentatie van pepers zorgt ervoor dat je ze langer kunt bewaren. Ook geeft het een verrukkelijke twist aan de pepers. Door het fermenteren van pepers ontstaat een dieper en complexer smaakprofiel. Het proces van het fermenteren van rode pepers is heel eenvoudig.
1. Voorbereiding: Was de rode pepers grondig en verwijder de steeltjes. Je kunt ervoor kiezen om de zaden te verwijderen voor een mildere smaak. Zelf behoud ik de zaden voor een extra pittige touch.
2. Zout: Snijd de pepers in kleine stukjes en meng ze met het zout. Zorg ervoor dat de pepers volledig bedekt zijn met zout.
3. Inmaakpot: Plaats de gezouten pepers in een schone inmaakpot. Zelf kook ik de pot uit. Druk de pepers stevig aan om luchtbellletjes te verwijderen. Voeg pekelwater toe tot een paar centimeter onder de rand van de pot.
4. Glazen gewicht: Plaats het gewichtje of een plastic zakje met water bovenop de pepers zodat ze onder het pekelwater blijven. Zo ga je schimmel tegen.
5. Afdekken: Dek de pot af met een deksel met waterslot.
6. Fermenteren: Laat de pepers op kamertemperatuur fermenteren. Hoe lang je dit doet hangt af van je eigen voorkeur. Bij voorkeur fermenteer je de pepers 7 dagen of langer voor een intensere smaak. Proef zo nu en dan om de gewenste smaak te bepalen.
7. Bewaren: Zijn de pepers eenmaal gefermenteerd, dan kun je ze in de koelkast bewaren. Zo vertraag je het fermentatieproces. Doe wel een goede deksel op de pot.
Ingrediënten:
Rode pepers
Zout zonder jodium (3 tot 6% van het gewicht van de pepers)
Pekelwater (3 tot 6%)
Overige benodigdheden:
Weckpot (met waterslot)
Kaasdoek (eventueel)
Glazen gewichtje
Gebruik van gefermenteerde pepers in de keuken
Gefermenteerde rode pepers zijn echt een culinair hoogstandje. Je kunt ze op veel verschillende manieren gebruiken:
- Maak bijvoorbeeld een lekkere hete saus door de gefermenteerde pepers te pureren met een beetje van het fermentatievocht en eventueel wat kruiden of specerijen, zoals knoflook en uien.
- Voeg gefermenteerde pepers toe aan je crockpot wanneer je een smakelijke stoofschotel maakt.
- Gebruik ze als smaakmaker bij een rijsttafel.
- Mix gefermenteerde pepers met mayonaise of yoghurt voor een lekker pittige dipsausje bij wat groenten als wortel of bloemkool.
- Voeg een eetlepel gefermenteerde pepers toe aan een marinade voor gegrilde groenten.