Wat houdt fermenteren in?

Fermentatie wordt duizenden jaren toegepast. In het oude Egypte fermenteerden mensen al brood, wijn en bier. Fermenteren is een manier om je eten te conserveren met micro-organismen. Dit betekent dat producten langer houdbaar worden. Bovendien zijn veel gefermenteerde producten supergezond. De probiotica kunnen zorgen voor een evenwichtig microbioom.

Is fermenteren moeilijk?

Het goede nieuws: iedereen kan fermenteren leren. Maar je moet wel een portie geduld hebben. In die tijd kunnen bacteriën, gisten en andere micro-organismen hun werk doen. Zuurkool is een bekend voorbeeld van gefermenteerd voedsel. Maar fermentatie laat ook zuurdesembrood, augurken en yoghurt beter smaken. Eenmaal gefermenteerd is het voedsel of de drank rijk aan gunstige stofjes. Deze stoffen zorgen ervoor dat we het langer kunnen bewaren. En bijvoorbeeld makkelijker kunnen verteren.

Hoe laat je iets fermenteren?

Fermentatie betekent eigenlijk niets anders dan het gecontroleerd laten rotten van voedingsmiddelen, zoals groenten of zuivel. Om te overleven gebruiken micro-organismen – zoals schimmels en bacteriën – suikers en zetmeel als brandstof. Ze genereren hierbij alcohol en/of zuren. Daar komt dus die zure smaak en geur vandaan!

Dit gebeurt er bij fermentatie:

Maar wat gebeurt er nu precies bij fermentatie? Tijd voor een lesje scheikunde:

In totaal zijn er verschillende fases tijdens het fermenteren, namelijk:

  • Primaire gisting: een korte fase waarin microben ervoor zorgen dat het voedsel niet gaat rotten.
  • Secundaire gisting: een lange fase waarbij het alcoholgehalte of zuurgraad stijgt en het gist wordt gedood. De pH-waarde van het voedsel of de drank verschilt met de eerste fase.

Fermentatie helpt ook bij het onschadelijk maken van schadelijke stoffen die van nature in bijvoorbeeld granen en peulvruchten zitten. Denk aan fytinezuur. En dat is weer goed voor een evenwichtige darmflora.

Direct beginnen met fermenteren:

Reinigingsmiddelen, want hygiëne is prioriteit nummer 1.

Pollepels, snijmessen, snijplanken en andere hulpmiddelen.

Starterssets, pannen, potten, flessen en weckpotten.

Maatkannen, weegschalen, thermometers en meer.

Wijngrondstoffen, bottelmiddelen, hulpstoffen, et cetera.

Wat heb je nodig bij fermenteren?

Van kaasdoeken en kefirkorrels tot fermentatiepotten, weckflessen, vergieten en meer. Dit heb je nodig als je wilt leren fermenteren.

Veilig fermenteren

Wat is het verschil tussen rotten en fermenteren? Is fermenteren gevaarlijk? En hoe kun je veilig fermenteren? In onze artikelen over veilig fermenteren geven we antwoord op deze en andere vragen. Zo creëer jij een fermentatiemilieu waarin gezonde micro-organismen zich opperbest voelen.

De risico’s van zelfgestookte alcohol: methanol Methanolvergiftiging op Bali. […]
Zout in fermentatie: van conservering tot smaakverbetering Zout is […]
Zelf groenten fermenteren en de kans op botulisme Misschien […]