
Voor Conserveren en beter verteren
Hoe fermenteren?
Fermentatie wordt al eeuwenlang toegepast. Fermenteren is een manier om je eten te conserveren met micro-organismen. Dit betekent dat het langer houdbaar wordt.
Of fermenteren moeilijk is? Zeker niet, maar je moet wel even geduld hebben. Zo kunnen bacteriën, gisten en andere micro-organismen hun werk doen. Zuurkool is een bekend voorbeeld van gefermenteerd voedsel. Maar fermentatie laat ook zuurdesembrood, wijn en kaas beter smaken. Eenmaal gefermenteerd is het voedsel of de drank rijk aan gunstige stofjes. Deze stoffen zorgen ervoor dat we het langer kunnen bewaren. En bijvoorbeeld makkelijker kunnen verteren.
Maar hoe gaat het fermentatieproces nu precies in zijn werk? Tijd voor een lesje scheikunde:
Direct beginnen met fermenteren:
Voor gezondE en lekkerE voedINGSMIDDELEN EN DRANKEN
Groenten en ander voedsel fermenteren
Om te overleven gebruiken micro-organismen, zoals schimmels, gist en bacteriën, suikers en zetmeel als brandstof. Ze genereren hierbij alcohol en/of zuren. In totaal zijn er verschillende fases tijdens het fermenteren, namelijk:
• Primaire gisting: een korte fase waarin microben ervoor zorgen dat het voedsel niet gaat rotten.
• Secundaire gisting: een lange fase waarbij het alcoholgehalte of zuurgraad stijgt, en het gist wordt gedood. De pH-waarde van het voedsel of de drank verschilt vaak enorm van de eerste fase.
Fermentatie helpt bij het neutraliseren van anti-nutriënten die voorkomen in bijvoorbeeld granen en peulvruchten, zoals fytinezuur.
Reinigingsmiddelen, want hygiëne is prioriteit nummer 1.
Pollepels, snijmessen, snijplanken en andere hulpmiddelen.
Starterssets, pannen, potten, flessen en weckpotten.
Maatkannen, weegschalen, thermometers en meer.
Wijngrondstoffen, bottelmiddelen, hulpstoffen, et cetera.
Benodigheden fermenteren
Van kaasdoeken en kefirkorrels tot fermentatiepotten, weckflessen, vergieten en meer. Dit zijn de benodigheden als je fermenteren wilt leren.

Het laatste nieuws over fermenteren
Van tips en recepten tot de leukste boeken en praktische naslagwerken. Alles wat je wilt leren over fermenteren lees je in onze blog.