Recept zelf kefir maken

Kefir maken moeilijk? Zeker niet! Met dit handige stappenplan maak je de drank in een handomdraai. Kefir is gezond, voedzaam en zorgt voor een gezonde spijsvertering. De benodigdheden voor het maken van kefir? Allereerst heb je schone fermentatiepotten nodig, een zeef en/of een schone thee- of kaasdoek. Daarnaast zijn kefirkorrels, kefirferment of yoghurtbloemen onontbeerlijk. En heb je geiten-, paarden- of koemelk nodig. En het laatste dat je nodig hebt? Dat is een beetje geduld.

Wat is kefir?

Het woord ‘kefir’ is afgeleid van ‘keyfir’ en betekent zoiets als ‘je fijn voelen’. De drank is verfrissend en valt onder probiotica. Kefir zorgt namelijk voor gezonde darmflora. De zurige drank is gefermenteerd en een mix van gezonde micro-organismen, zoals gisten en bacteriën. Het melkzuur dat tijdens het fermentatieproces tot standkomt is rechtsdraaiend. Je kunt kefir in de winkel kopen, maar leuker is het om het zelf te maken!

Het verschil tussen waterkefir en melkkefir

Zowel waterkefir als melkkefir is een gefermenteerde drank met kefirkorrels als basis. Toch zijn er 3 belangrijke verschillen:

1. Basisvloeistof
Waterkefir kun je maken van gefermenteerde kefirkorrels in zoet water, aangevuld met gedroogd fruit en soms wat citroensap. Ben je lactose-intolerant of volg je een zuivelvrij dieet, dan kan waterkefir een goed alternatief zijn. Overigens kan voor melkkefir koemelk, geitenmelk en zelfs kokosmelk worden gebruikt.

2. Smaak
Waterkefir is vaak licht bruisend en heeft een verfrissende smaak. Je kunt waterkefir het beste vergelijken met frisdrank. Melkkefir heeft juist een yoghurt- of karnemelkachtige smaak.

3. Voedingswaarde
Afhankelijk van de hoeveelheid suiker die je gebruikt heeft waterkefir over het algemeen minder calorieën en probiotica dan melkkefir. Melkkefir bevat ook vitamines en mineralen als calcium en vitamine K.

Recept melkkefir

1. Neem 1 liter (half)volle gesteriliseerde melk.
2. Zet de melk op kamertemperatuur (20-24 graden), niet warmer.
3. Voeg de aanbevolen hoeveelheid kefirferment toe (zie verpakking).
4. Giet de melk in goed gereinigde fermentatiepot(ten) om rotting tegen te gaan.
5. Laat het geheel 20 tot 24 uur rijpen op kamertemperatuur.
6. Rijp de kefir nog zo’n 12 uur in de koelkast na.
7. Kefir blijft nog zo’n 3 dagen goed.

Gebruik kefirkorrels of yoghurtbloemen wanneer je meer dan eens kefir maken wilt. De kefirkorrels of yoghurtbloemen zorgen ervoor dat de melk zuur wordt en indikt. Kefirbloemen horen stevig aan te voelen, maar zijn ook een beetje elastisch. Ze zijn wit en drijven op de melk. Kefirferment is poeder dat is gevriesdroogd. Het ferment laat de kefir minder bitter smaken dan kefir die met korrels is gemaakt.


Tip: maak kefir ook eens met water of kokoswater!