Producten voor fermentatie

Voor fermenteren heb je weinig nodig. Een goede weck- of fermentatiepot, zout, water, een weegschaal, een mes of mandoline en een snijplank behoren tot je basisbenodigdheden. Verder is het belangrijk dat je alles goed schoonmaakt en hygiënisch werkt. Zo voorkom je dat het fermentatieproces mislukt. Van zuivel maken tot het inmaken of fermenteren van groenten. Hieronder vind je per onderwerp welke producten je precies nodig hebt. 

Augurken imaken

Zout zonder jodium,  fermentatiepotten, kaasdoek, glazen gewichtjes,  weckpotten

Kaas maken

Startersset zelf kaas maken,  kaasdoek, houten lepel, kaasvorm, kaaspers, zout, stremsel, kaaskruiden

Kimchi maken

Compleet starterspakket kimchi maken, zeezout zonder jodium, kimchikruiden,  fermentatiepotten, kaasdoek, glazen weckpotten

Groenten inmaken

1 kefirferment, koolschaaf of mandoline, groenten, kruiden snijplank, zeef, zuurkoolvat of fermentatiepot (met waterslot), kaasdoek, zuurkoolstamper, plastic of houten lepel, koffiefilter, glazen weckpotten

Standaard nodig fermenteren

Hygiëne en fermenteren

Wat je ook gaat fermenteren, hygiëne is het sleutelwoord. Niet alleen moet je fermentatiepot of weckpot brandschoon zijn, ook moeten je handen, je mes en je snijplank grondig zij gewassen en gesteriliseerd. Je wilt tenslotte niet dat ongewenste microben het fermentatieproces verstoren. Maak daarom ook je snijplanken, messen, lapels en andere materialen die je bij het fermenteren gebruikt, goed schoon.

‘Yoghurt, kimchi en zuurkool verbeteren mentaal welzijn’ Dat gefermenteerde […]
Surströmming: de intense smaak van gefermenteerde vis Surströmming. Voor […]
Groentemes kopen: hierop letten Hakken, snijden, snipperen… Bij het […]