Gefermenteerd voedsel draagt bij aan gezonde bloedsuikerspiegel
Probiotica in zowel gefermenteerd voedsel als supplementen stabiliseert de suikerspiegel. Dat concluderen onderzoekers na een review van maar liefst 24 wetenschappelijke onderzoeken wereldwijd.
Probiotica door fermentatie helpt diabetespatiënten
Het was al een tijdje bekend dat probiotica een positieve invloed hebben op ons microbioom. En kan helpen bij milde depressieve klachten. De reviewstudie wijst uit dat probiotica 2.000 mensen met suikerziekte hielp. Een groep personen – allen diabetespatiënt – kreeg probiotica binnen via gefermenteerd brood, yoghurt en gefermenteerde melk. Een andere groep kreeg probiotica in de vorm van supplementen. Denk aan pillen, poeders en tabletten. In alle 24 onderzoeken werden de resultaten vergeleken met een placebogroep.
Voordelen van probiotica in gefermenteerde voeding
Volgens de wetenschappers hebben probiotica waarschijnlijk een groter effect op mensen met overgewicht dan personen zonder overgewicht. Ook zijn probiotica in voedsel doeltreffender dan probiotica in supplementen. Sommige mensen vragen zich af: wat zijn de beste probiotica? Dat zijn dus probiotica in voedingsmiddelen. Zo hebben probiotica een effect op insuline en HbA1c. Insuline is een hormoon dat ervoor zorgt dat het lichaam glucose in de cellen kan opnemen. HbA1c staat voor hemoglobine A1c, beter bekend als geglyceerd hemoglobine. Door het meten van HbA1c krijgt een arts een idee van het gemiddelde bloedsuikerniveau tijdens de afgelopen 2 tot 3 maanden.
Wat voor nuttigs doet bifidobacterium?
Overigens lijken bifidobacterium probiotica meer effectief te zijn dan de lactobacillus. Bifidobacterium probiotica zijn van nature aanwezig in de darmen. Ze vervullen een belangrijke rol bij de ondersteuning van de spijsvertering en de bescherming tegen ziekmakers. Bifidobacterium probiotica kun je ook vinden in gefermenteerde voedingsmiddelen, zoals yoghurt, kefir en gefermenteerde groenten. Van dit laatste zijn zuurkool en kimchi bekende voorbeelden. Het toevoegen van deze probiotica aan het dieet kan bijdragen aan een evenwichtige darmflora.
Wat doet de lactobacillus?
Lactobacillus is een geslacht van melkzuurbacteriën. Dit is een soort bacterie die van nature voorkomt in bijvoorbeeld ons spijsverteringsstelsel, onze mond en gefermenteerde voedingsmiddelen. Deze bacteriën hebben een dikke celwand en zijn van groot belang voor onze gezondheid, omdat ze een positief effect hebben op de darmflora. Tijdens het fermentatieproces zetten lactobacillus-bacteriën suikers om in melkzuur. Dit zorgt voor de specifieke smaak, textuur en houdbaarheid van gefermenteerde producten.
De positieve effecten waren overigens meer aanwezig bij de deelnemers die langer dan 2 maanden probiotica namen. De deelnemers waren afkomstig uit Azië, Europa, Zuid-Amerika, Afrika en Australië.