Gefermenteerd drinken en eten weer populair – en dit is waarom

Yoghurt, een glas wijn, augurken… Iedere keer wanneer we dit nuttigen, krijgen we lactobacillus en oenoccocus binnen. Mooie benamingen voor bacteriën die suiker en zetmeel omzetten in melkzuur. Aangenomen wordt dat gefermenteerd voedsel ons stofwisselingssysteem in evenwicht kan houden. En het risico op chronische ziekten kan verminderen. Alleen al het vitamine C-gehalte in gefermenteerde kool – beter bekend als zuurkool – kan tot wel 30 keer stijgen. Laat vitamine C nu een belangrijk antioxidant zijn dat nodig is voor de vorming van bindweefsel, het opnemen van ijzer en het in balans houden van je immuunsysteem.

Gefermenteerd voedsel in de keuken

Koks en barmannen hebben een andere reden om te kiezen voor gefermenteerd eten en drinken. Met fermentatie kan een ingrediënt een geheel nieuwe dimensie krijgen. Zo kan het de textuur, smaak en geur van een bepaald product transformeren. De zuurgraad van het ingrediënt kan totaal veranderen. Neem bijvoorbeeld een gefermenteerde aardbei. Deze krijgt meer een umami-smaak. De gefermenteerde aarbei geeft een heel andere smaak aan bijvoorbeeld cocktails. Niet voor niets passen steeds meer barmannen en chefkoks juist gefermenteerde groenten en fruit toe in hun gerechten en dranken. En zijn voor een aantal chef-koks en voedsingsspecialisten gefermenteerde producten een bron van inspiratie om kookboeken over te schrijven.

Fermentatie in de strijd tegen afval

Fermentatie is bovendien dé manier om seizoensgebonden eten en drinken te conserveren. Maar het helpt ook afval te verminderen. Dat zit zo: Een overschot aan seizoensgroenten kan worden gefermenteerd om in een andere periode gebruikt te worden. Zelfs bepaalde schillen kunnen dankzij fermentatie worden omgezet in iets eetbaars. Neem bijvoorbeeld gefermenteerde granen of een knoldelderijschil. Hiervan kan een heerlijke saus gemaakt worden.

Wat is het nut van fermenteren van voedingsmiddelen?

Fermentatie transformeert zuivel, groenten, vlees en vis in smaakvolleproducten. Micro-organismen bewerken de producten gedurende het fermentatieproces. Hierdoor verlengt niet alleen de houdbaarheid van de voedingsmiddelen, ook verandert de smaak van het product. Daar komt bovenop dat de voedingswaarde wordt verrijkt met vitamines, enzymen en probiotica.

Wat doen probiotica met je lichaam?

Probiotica zijn goed voor onze darmen. Maar een onlangs uitgevoerde reviewstudie laat ook zien dat probiotica kan helpen bij de behandeling van aan depressie gerelateerde milde klachten. De analyse laat zien dat als personen supplementen met probiotica krijgen, aangevuld met prebiotica (vezels die als voeding voor darmbacteriën dienen) en synbiotica (een supplement dat een mix van prebiotica en probiotica bevat), minder depressieve klachten ervaren. Meer onderzoek is nodig om uit te wijzen hoe het komt dat probiotica kan helpen bij milde depressies. Maar er zijn op dit moment 2 theorieën:

  1. Darmbacteriën produceren korteketenvetzuren (SFCAs) die invloed hebben op onze geestesgesteldheid.
  2. Ook zouden sommige darmbacteriën de nervus vagus stimuleren, die signalen van de darmen naar het brein stuurt die mogelijk een positief effect hebben op ons humeur.

Nadere studies moeten uitwijzen of probiotica ook bij ernstigere depressies baat hebben. Overigens wezen onderzoeken uit dat prebiotica alleen geen verbetering lieten zien.

Is gefermenteerd voedsel goed?

Goed en hygiënisch bereid is gefermenteerd voedsel over het algemeen goed voor je gezondheid. In het kort:

  • Verbeterde spijsvertering
    Het eten of drinken van gefermenteerd voedsel of dranken kan de spijsvertering bevorderen en helpen bij de opname van voedingsstoffen. De probiotica in gefermenteerd voedsel ondersteunen een gezonde darmflora. Ook kunnen ze spijsverteringsproblemen verminderen, zoals winderigheid, prikkelbaredarmsyndroom en een opgeblazen gevoel.
  • Versterking van het immuunsysteem
    De darmen spelen een belangrijke rol in ons immuunsysteem. Een gezonde darmflora is daarom noodzakelijk voor een goed werkend immuunsysteem.
  • Verhoogde voedingswaarde
    Tijdens het fermentatieproces worden producten verrijkt met vitamines, mineralen en antioxidanten. Dit kan de gefermenteerde groente voedzamer maken dan het oorspronkelijke product.
  • Vermindering van ontstekingen
    Sommige gefermenteerde voedingsmiddelen, zoals zuurkool en augurken, bevatten bioactieve stoffen met een ontstekingsremmende werking. Het regelmatig consumeren van gefermenteerde producten kan daarom helpen bij de vermindering van ontstekingen in het lichaam.

Hoeveel gefermenteerd eten per dag?

Gefermenteerd voedsel, zoals kimchi en zuurkool, kan zout bevatten. Te veel zout is schadelijk voor je gezondheid. Zout kan de bloeddruk verhogen en daardoor neemt het risico op hart- en vaatziekten toe. Een te hoge bloeddruk beschadigt bovendien kleine bloedvaatjes in je nieren. Kijk dan ook goed naar jouw individuele behoeften en voorkeuren. Neem regelmatig gefermenteerde voedingsmiddelen op in je dieet, maar zorg voor variatie. Eet bijvoorbeeld de ene dag yoghurt met probiotica en de andere dag augurken, kefir of zuurkool. Voor je nu zelf gaat experimenteren met fermenteren, ontdek wat je ervoor nodig hebt.

VERDER LEZEN?

Stop voedselverspilling, wees creatief in de keuken De gemiddelde Nederlander […]
Fermenteren leren: handige boeken Fermenteren is hot! Steeds meer professionele […]
‘Yoghurt, kimchi en zuurkool verbeteren mentaal welzijn’ Dat gefermenteerde voeding […]