‘Yoghurt, kimchi en zuurkool verbeteren mentaal welzijn’

Dat gefermenteerde voeding en dranken mogelijk goed is voor ons microbioom, dat wisten we al. Nu blijktuit een reviewstudie dat gefermenteerde producten ook van invloed zijn op ons brein. Het lijkt er zelfs op dat het nuttigen ervan onze cognitieve prestaties ten goede komt. Dit heeft alles te maken met de darm-hersen-as. Oftewel, de wetenschappelijk bewezen connectie tussen ons brein en onze darmen.

Wat valt onder gefermenteerde voeding?

Tijdens het onderzoek werd gekeken naar verschillende type gefermenteerde producten, zoals kimchi, zuurkool, kefir, miso, tempeh en yoghurt. Wetenschappers onderzochten de gehanteerde fermentatietechnieken en de invloed van het voedsel op de darm-hersen-as. De onderzoekers kwamen erachter dat bovenstaande voedingsmiddelen epitheelcellen beïnvloeden die bepaalde peptidehormonen produceren. Deze hormonen zorgen er op hun beurt voor dat bijvoorbeeld de alvleesklier spijsverteringenzymen uitscheidt. Deze enzymen zijn nodig voor een goede vertering van voeding. Meer onderzoek is nodig om het effect van gefermenteerde voeding op eetlust en honger te analyseren.

Wat hebben de hersenen en darmen met elkaar te maken?

Darmen worden ook wel ons tweede brein genoemd. Onze hersenen zijn verbonden met onze darmen middels een ingenieus systeem van zenuwen: ons zenuwstelsel, waar ook ons brein onderdeel van is. Zowel de hersenen als de bacteriën in onze darmen hebben invloed op darmfuncties. Prikkels worden gegeven via het centrale zenuwstelsel. Om precies te zijn lopen deze via autonome zenuwvezels, hormonen, neurotransmitters, korteketenvetzuren en signaalstoffen van het immuunsysteem. Niet voor niets kunnen bijvoorbeeld stress en zenuwen op je darmen slaan.

De invloed van het microbioom op onze hersenen

Andersom beïnvloeden bacteriën dus ook het centrale zenuwstelsel, waar de hersenen onderdeel van uitmaken. Stoffen die darmbacteriën produceren kunnen via zenuwen als de nervus vagus, naar het brein worden gestuurd. En hier bepaalde hersendelen stimuleren die voor ons humeur, gedrag, geheugen en cognitie bepalen. Verder kunnen micro-organismen in de darmen stoffen produceren die via onze bloedsomloop in onze hersenen terecht komen. Het onderzoek hiernaar staat echter nog in de kinderschoenen. Maar het is zeer waarschijnlijk dat er een grote relatie is tussen het microbioom en depressie, paniekaanvallen, angsten en zelfs Parkinson en dementie.

Welk eten stimuleert de hersenen?

Wetenschappers concluderen dat gefermenteerde voeding bijdraagt aan een gezonder ecosysteem van darmbacteriën, dat bepaalde neurale paden activeert. Makkelijk uitgelegd: het eten van gefermenteerd voedsel is goed voor je hersenen en kan depressie tegengaan. Ook kan het bijdragen aan een gezonde cognitie, een goed geheugen en een beter humeur. Maar onderzoekers wijzen er ook op dat er nog veel onbeantwoorde vragen zijn over de precieze connectie tussen darmen en hersenen. Hopelijk wordt het onderzoek snel vervolgd!

VERDER LEZEN?

Stop voedselverspilling, wees creatief in de keuken De gemiddelde Nederlander […]
Fermenteren leren: handige boeken Fermenteren is hot! Steeds meer professionele […]
‘Yoghurt, kimchi en zuurkool verbeteren mentaal welzijn’ Dat gefermenteerde voeding […]