Wat heb je nodig om te fermenteren?
Voor fermenteren heb je maar weinig nodig. Een goede weck- of fermentatiepot, waterslot, zout, water, een weegschaal, een groentemes of mandoline en een snijplank zijn de basis. Verder is het belangrijk dat je alles goed schoonmaakt en netjes werkt. Zo voorkom je dat het fermentatieproces mislukt.
Fermentatiepot
Een fermentatiepot of -fles is onmisbaar voor wie zich bezighoudt met het fermenteren van groente, fruit, zuivel en andere dranken. Met de speciaal ontworpen potten kun je voedsel veilig en efficiënt fermenteren. De meeste fermentatiepotten hebben een goed afsluitbare deksel. Een waterslot zorgt voor de perfecte omgeving tijdens het fermentatieproces. Zo kunnen natuurlijke bacteriën hun werk doen zonder dat er schadelijke micro-organismen binnendringen. Terwijl de fermentatiepotten geuren en sappen binnenhouden.
1. Keramische fermentatiepotten
Deze potten zijn traditioneel en duurzaam. Ze bieden een goede isolatie, waardoor de temperatuur tijdens het fermentatieproces stabiel blijft. Keramische potten zijn vaak voorzien van een verzwaard gewicht en een goed sluitend deksel om de fermentatieomgeving af te sluiten.
2. Glazen fermentatiepotten
Glazen potten zijn transparant, waardoor je het fermentatieproces makkelijk kunt observeren. Ze zijn vaak voorzien van een luchtsluis, waterslot of een rubberen ring om de pot af te sluiten, waardoor overtollig gas kan ontsnappen zonder dat er lucht of schadelijke micro-organismen binnenkomen.
3. Kunststof fermentatiepotten
Kunststof potten zijn lichtgewicht en vaak goedkoper dan keramische of glazen potten. Ze zijn gemakkelijk schoon te maken en te hanteren. Sommige kunststof potten zijn voorzien van een luchtsluis, waterslot of een ventieldop voor het afvoeren van gas tijdens het fermentatieproces.
Waterslot
Een waterslot is een handig middel bij fermenteren van groenten, fruit, maar ook het maken van mijn. Het slot bestaat vaak uit een buisje dat gevuld is met water. Het buisje wordt geplaatst in een klein gaatje in de deksel van de pot. Soms hebben deksels van fermentatiepotten al een ingebouwd slot waarbij geen water benodigd is. Wanneer gasdruk in de pot toeneemt, komt overtollig gas vrij door de opening van het slot. In het geval van het buisje moet het gas door het water borrelen voordat het de buitenlucht bereikt. Zo kan gas er wel uit, maar buitenlucht er niet in. Hierdoor wordt de kwaliteit van het eindproduct gewaarborgd. Er zijn verschillende soorten en maten watersloten verkrijgbaar.
Andere producten voor fermentatie
Van zuivel maken tot het inmaken of fermenteren van groenten. Ieder fermentatieproces vereist andere benodigdheden. Hieronder vind je per eindproduct de producten je nodig hebt.
Bier brouwen
Bierbrouwpakket, keukenthermometer, 2 grote pannen, roerstaaf of lepel, zeef (was)bak met ijs, reinigingsmiddel, SG-meter, gistemmer met waterslot, glazen (bier)flesjes, weegschaal
Zuurkool inmaken
1 koolschaaf of mandoline, kool, kruiden, snijplank, zuurkoolvat of fermentatiepot (met waterslot), zuurkoolstamper
Kaas maken
Startersset zelf kaas maken, kaasdoek, houten lepel, kaasvorm, kaaspers, zout, stremsel, kaaskruiden
Kimchi maken
Compleet starterspakket kimchi maken, zeezout zonder jodium, kimchikruiden, fermentatiepotten, kaasdoek, glazen weckpotten
Kefir maken
Compleet startpakket, kefirferment, kefirkorrels, fermentatiepotten, glazen flesjes of grote literfles, (plastic) zeef, kaasdoek, plastic of houten lepel, koffiefilter, glazen weckpotten
Groenten inmaken
1 kefirferment, koolschaaf of mandoline, groenten, kruiden, snijplank, zeef, zuurkoolvat of fermentatiepot (met waterslot), kaasdoek, zuurkoolstamper, plastic of houten lepel, koffiefilter, glazen weckpotten
Standaard nodig fermenteren
Fermentatiepotten, mandoline, groenten, weckflessen, glazen flessen, weckpotten, kaasdoek, plastic zeef, snijplank, messenset, grote pannen, stampotstamper
Hygiënisch fermenteren
Wat je ook gaat fermenteren, hygiëne is het sleutelwoord. Niet alleen moet je fermentatiepot of weckpot brandschoon zijn, ook moeten je handen, je mes en je snijplank grondig zijn gewassen en gesteriliseerd. Je wilt tenslotte niet dat ongewenste microben het fermentatieproces verstoren. Maak daarom ook je snijplanken, messen, lapels en andere materialen die je bij het fermenteren gebruikt, goed schoon.