Durf jij het aan een hapje gefermenteerde haring te eten?

Surströmming. Voor de één een lekkernij, voor de ander een reden om hard weg te rennen. Maar wat is surströmming precies? En waar kun je surströmming kopen?

Surströmming is eigenlijk niets anders dan gefermenteerde vis. Oostzeeharing om precies te zijn. Vroeger werd het fermenteren van deze haring een methode om deze langer te kunnen bewaren. Het is ontstaan rond de 16e eeuw. Toen was er door een aantal oorlogen een zouttekort. De vis werd normaalgesproken gepekeld zodat het langer kon worden bewaard. Door er minder zout aan toe te voegen, begon de vis te gisten. Zo werd surströmming geboren.

Wat is surströmming?

Geur surströmming: een combi van poep met rotte eieren

Van oudsher wordt de haring tijdens het fermentatieprcoes gepekeld en in vaten in de zon gezet. Hierdoor gaat de vis gisten. Er ontstaat gasvorming in de vorm van een zwavelverbinding met een typische geur. De geur van surströmming kun je nog het beste vergelijken met die van rotte eieren en een vleugje eau de toilet. Niet te verwarren met eau de toilette. Ondanks de vreemde geur is de vis níet bedorven. Je kunt de gefermenteerde haring gewoon eten. De vis wordt verpakt in blikken. Wil je de gefermenteerde haring een keer proberen? Open het blik buiten zodat niet je hele huis naar de vis stinkt. Voor veel mensen is de geur een reden om vriendelijk voor de vis te bedanken.

Wist je dat…
in Duitsland ooit een liefhebber van surströmming door zijn huurbaas zijn appartement is uitgezet? Van het trappenhuis tot de boven- en benedenverdieping, alles rook maandenlang naar rotte vis.

Surströmming Challenge

Veel mensen durven het niet aan om een hapje “rotte” vis te nemen. In Nederland is de surströmming challenge in het leven geroepen. Bas Smit haalde de uitdaging naar Nederland. Met als doel geld in te zamelen voor onder andere het Prinses Máxima Centrum en Stichting Ambulance Wens.

Hoe gefermenteerde haring eten?

Gefermenteerde haring is een typisch Zweeds gerecht. Je eet het traditioneel gezien met brood met boter. Ook kun je er aardappeltjes of aardappelpuree bij serveren. Soms wordt ook gräddfil erbij gegeten. Dit is een soort gefermenteerde melkroom die je kunt vergelijken met crème fraiche. Klinkt best lekker. Durf jij het aan?

Tags

Comments are closed