Surströmming: de intense smaak van gefermenteerde vis
Surströmming. Voor de 1 een lekkernij, voor de ander een reden om hard weg te rennen. Maar wat is surströmming precies? En waar kun je surströmming kopen? Op deze en andere vragen vind je in dit artikel het antwoord. Maar laten we je eerst vertellen waar op deze wereldbol mensen surströmming eten.
Wat is surströmming?
Surströmming is eigenlijk niets anders dan gefermenteerde vis. Oostzeeharing om precies te zijn. Vroeger was fermentatie van deze haring een methode om deze langer te kunnen bewaren. De “delicatesse” ontstond rond de 16e eeuw in het noorden van Zweden. Toen was er door een aantal oorlogen een zouttekort. De vis werd normaalgesproken flink gepekeld zodat deze langer kon worden bewaard. Door er minder zout aan toe te voegen, begon de vis te gisten. Zo werd surströmming geboren.
Waarom stinkt surströmming?
Van oudsher wordt de haring in vaten in de zon gezet. Er ontstaat tijdens het fermentatieproces gasvorming in de vorm van een zwavelverbinding. En dit heeft een typisch luchtje. Hoe ruikt gefermenteerde vis? De geur van surströmming kun je het beste vergelijken met die van rotte eieren en een vleugje eau de toilet. Niet te verwarren met eau de toilette. Ondanks de vreemde poepgeur is de vis níet bedorven. Je kunt de gefermenteerde haring gewoon eten. Is surströmming lekker? Dat hangt af van je persoonlijke voorkeur. Sommige Zweden zijn er in ieder geval dol op.

Hoe smaakt gefermenteerde vis?
De “rotte” vis wordt verpakt in mooie, ronde blikken. Wil je de gefermenteerde haring een keer proberen? Open het blik buiten, zodat niet je hele huis naar de vis ruikt. En doe een stukje op een dunne boterham. Of pak er een lekker crackertje bij. Mmm! Voor veel mensen is de geur echter een reden om vriendelijk voor de vis te bedanken. Hoe smaakt surströmming? De smaak van de ingeblikte vis is het beste te omschrijven als … uhm … intens. Volgens sommigen is het zelfs het smerigste wat je kunt eten. Ontdek en oordeel zelf!
Waar kun je surströmming kopen?
Sommigen vragen zich af of ze de vis bij de Jumbo, AH of IKEA kunnen kopen. Maar in Nederland kun je surströmming bijna niet verkrijgen. Gelukkig hebben wij voor jou een geheim adres. Scoor hier jouw eigen blikje surströmming en verras je vrienden en familie 😉
Wist je dat …
… in Duitsland ooit een liefhebber van surströmming door zijn huurbaas zijn appartement is uitgezet? Van het trappenhuis tot de boven- en benedenverdieping, alles rook maandenlang naar rotte vis. Verras jouw huisgenoten ook met surströmming en ontdek of jij wel mag blijven.

Hoe wordt surströmming gegeten?
Gefermenteerde haring is een typisch Zweeds gerecht. Je eet het traditioneel gezien met brood met boter. Ook kun je er aardappeltjes of aardappelpuree bij serveren. Soms wordt ook gräddfil erbij gegeten. Dit is een soort gefermenteerde melkroom die je kunt vergelijken met crème fraiche. Tomaatje erbij, wat verse kruiden en smullen maar. Klinkt best lekker, nietwaar?

Surströmming Challenge
Veel mensen durven het niet aan om een hapje rotte haring te nemen. In Nederland is al weer een paar jaar geleden de surströmming challenge in het leven geroepen. Bas Smit haalde de uitdaging naar Nederland. Met als doel geld in te zamelen voor onder andere het Prinses Máxima Centrum en Stichting Ambulance Wens. Maar je kunt natuurlijk ook je eigen challenge beginnen. Het enige dat je nog nodig hebt is een blikje surströmming. En een portie doorzettingsvermogen.