Geniet nog meer van je fruit met fermentatie
Fruit is gezond én lekker. In salades, tussendoor uit het vuistje, maar ook gefermenteerd. En voor dat laatste ontstaat de laatste jaren steeds meer aandacht. In dit artikel leggen we uit hoe je fruit fermenteert, welk fruit je fermenteren kunt en hoe dit proces in zijn werk gaat.

Hoe smaakt gefermenteerd fruit?
Gefermenteerd fruit is een ware smaakbom! Zoetzuur met een touch van umami. Want door fruit te fermenteren krijgt het meestal een unieke lichtzure, pittige smaak. Afhankelijk van de fermentatiemethode die je toepast smaakt gefermenteerd fruit zilt, licht zuur, zoet of juist citrusachtig . Door toevoeging van specerijen als kaneel ontstaan nog meer variaties.
Fruit fermenteren: de basis
Van banaan tot pruim, bijna elk soort fruit kan worden gefermenteerd. Voor fermentatie van fruit met een hoog fructosegehalte is extra suiker meestal onnodig. Denk aan bananen, ananas en druiven. Gaat het om fruit met natuurlijk minder suiker, zoals bessen, aardbeien of pruimen? Dan kan honing of ahornsiroop een extra dimensie toevoegen tijdens het fermentatieproces.
Nodig voor het fermenteren van fruit
Fruit fermenteren betekent dat de natuurlijke suikers in fruit worden omgezet door micro-organismen. Zo ontstaat een licht verteerbaar product boordevol enzymen en probiotica. Hiervoor is nodig:
- 250 gram vers en biologisch fruit. Ga voor rijp en onbeschadigd fruit voor het lekkerste resultaat. Experimenteer met fruit als appels, peren, bessen, druiven of meer exotische vruchten, zoals bananen en mango’s.
- 2 eetlepels startercultuur, zoals waterkefir, kombucha, wei of zelfgemaakte appelazijn.
- Optioneel: 1 eetlepel honing, ahornsiroop, honing of suiker. Pas het aan op de zuurgraad van je fruit.
- Water, bij voorkeur gefilterd.
- 2 tot 3% zout zonder jodium (=0,02 of 0,03 x het gewicht van het fruit), ter voorkoming van schimmels en voor verdieping van de smaak.
- Een glazen fermentatiepot, bijvoorbeeld met waterslot, voor optimale fermentatie.
- Glasgewicht zodat het fruit onder het vocht blijft gedurende het hele fermentatieproces en schimmels en schadelijke bacteriën geen of minder kans krijgen.
Zelf fruit fermenteren: het proces
Voorbereiding:
Was het fruit goed. Verwijder pitten, zaden, steeltjes en eventuele schillen. Snijd het vervolgens in stukjes. Druiven of bessen kun je met een scherp mesje inprikken of inkerven. Plaats het gesneden fruit in de glazen pot en voeg de fermentatiestarter en een klein beetje suiker toe. De suiker helpt de fermentatie op gang te brengen. Het stimuleert namelijk de groei van nuttige micro-organismen. Vul de pot met water dat je hebt gemixt met het zout.
Fermentatie:
Zorg dat het fruit tenminste 2 cm onder het vocht staat. En het vocht tenminste 2 cm tot aan de rand van de pot staat. Plaats een glasgewicht op het fruit zodat het niet kan gaan drijven. Sluit de pot af en bewaar deze op kamertemperatuur. Je kunt een bord onder de pot zetten om gelekt vocht op te vangen. Maar maak je gebruik met een fermentatiepot met waterslot, dan is de kans op lekken nihil. Na ongeveer 3 tot 7 dagen is je gefermenteerde fruit klaar om te verorberen.
Proeven en bewaren:
Proef het resultaat om te bepalen of het de gewenste smaak heeft bereikt. Gebruik daarbij altijd een schone lepel of vork, zodat je het proces niet verstoort. Ben je tevreden met de smaak? Zet het fruit dan in koelkast om het fermentatieproces te vertragen. Hierna blijft je gefermenteerde fruit nog ongeveer 3 weken goed, met de beste smaak in de eerste week.
Gefermenteerd fruit is heerlijk op zichzelf, maar ook als finishing touch bij gerechten, zoals yoghurt, kaas of desserts. Experimenteer met diverse soorten fruit, suikers, kruiden, specerijen en fermentatietijden om je eigen unieke creaties te maken. Laat je smaakpapillen verrassen!